Mocht je de afgelopen tijd een beetje gemakzuchtig zijn geweest over je internetveiligheid, dan is dit misschien een goed moment om je gewoontes aan te passen.

Je digitale veiligheid hoeft niet een enorme struggle te zijn of uren tijd te kosten.
Met deze zes simpele tips ben je binnen een half uur al een stuk beter bewapend tegen hackers, virussen en slordige collega’s.

1. Gooi de post-its met inloggegevens weg

Het klinkt zo logisch, maar het gebeurt nog al te vaak: briefjes aan een computerscherm geplakt met daarop inloggegevens van allerlei accounts. Zelfs als je het idee hebt dat een account niet belangrijk is, dan kan inbreken leiden tot zwakheden bij accounts die wél belangrijk zijn. Dus verberg de post-its in ieder geval op een goede verstopplek.
Nog beter: neem een wachtwoordbeheerder in de hand, zoals LastPass of KeePass. Deze beheerders genereren en onthouden wachtwoorden voor jou.

2. Schakel tweestapsverificatie in

Een hacker moet van goeden huize komen wil hij een door de computer gegenereerd wachtwoord achterhalen. Maar mocht dat lukken, dan is er de wereld van de tweestapsverificatie. Dit betekent dat er naast een wachtwoord nog een verificatie plaatsvindt om te zien of je bent wie je zegt dat je bent. Dit gebeurt via bijvoorbeeld een sms’je en kan bij onder andere Google, Facebook, DropBox, Apple, Instagram, WhatsApp en DigiD.
Er zijn ook laptops waar je alleen maar in kan loggen als je op meerdere manieren je authenticiteit bewijst, zoals een combinatie van vingerafdrukscanner en wachtwoord. De nieuwe HP Elite-laptop heeft zelfs de mogelijkheid tot drievoudige authenticatie: wachtwoord, vingerafdrukscanner én gezichtsherkenning.

3. Laat Google Chrome het vuile werk opknappen

Grote kans dat je dit artikel leest in een Google Chrome-browser. Zo’n 60 procent van het internetverkeer gaat via de browser van Google. Dat is goed nieuws voor de veiligheid, want over het algemeen wordt Chrome gezien als een veilige browser.
Als je Google vertrouwt met je wachtwoorden, kan Google Chrome optreden als wachtwoordbewaker. Elke keer als je een wachtwoord aanmaakt, vraagt Chrome of het wachtwoord opgeslagen mag worden. Nog slimmer is om met de rechtermuisknop te klikken in het vak waar je een wachtwoord moet invoeren. Dan kan je de optie ‘Wachtwoord genereren’ selecteren.
Google verzint een moeilijk te hacken wachtwoord én slaat het op. Zo hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden. Opgeslagen wachtwoorden terugvinden kan op passwords.google.com.

Verder kan je in Chrome extensies installeren die zorgen voor veiliger internetten. Volgens securitysite Laat Je Niet Hack Maken zijn uBlock Origin, HTTPS Everywhere en PDF Viewer niet te missen extensies voor in je Chrome-browser.

4. Mijd openbare wifi

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar gebruik maken van wifi van een eigenaar die je niet persoonlijk kent, is geen goed idee. Kwaadwillenden kunnen gemakkelijk data inzien en zelfs wachtwoorden ontfutselen. De openbare wifi in NS-treinen is zo mogelijk nog onveiliger. Alternatief: maak een hotspot aan met je telefoon. Vaak net zo snel en als je geen video’s kijkt, vallen de datakosten over het algemeen best mee.

5. Bestel een (laptop met) privacyscherm

Al heb je je computer zo goed mogelijk beveiligd; tegen ouderwets spieken helpt dat niet. Kijk daarom altijd achter je of iemand over je schouder mee kan lezen, vooral als je bijvoorbeeld in een koffietentje zit.
Je kunt ook een privacyscherm op je computerscherm plakken. Dit is een transparant scherm dat het computerscherm onleesbaar maakt als je er vanaf de zijkant op kijkt.
Nog handiger is als dit softwarematig is ingebouwd, zoals bij de nieuwste HP-laptops. Deze HP Sure View kan je zelfs aan- en uitschakelen met een knop op het toetsenbord.

6. Stel een beveiligingsprocédé op

Schrijf op één A4-tje de belangrijkste beveiligingsregels voor jouw bedrijf. Dit duurt misschien iets langer dan een half uur, maar het is de moeite waard. Want misschien let jij wel goed op, maar iemand waarmee je samenwerkt niet. Dan ben je alsnog kwetsbaar. Zet daarom de basisregels omtrent security op papier en verspreid het. Dat hoeft niet al te zwaar te zijn. Maak er iets leuks van, zoals ‘De 10 Geboden Van Onze Beveiliging’.

HP Elite

Veel van bovenstaande tips zijn al standaard verwerkt in de nieuwe laptops van HP. De HP Elite X360-laptops beschermen tegen geïnfecteerde websites, ransomware en malware, hebben een ingebouwd privacyscherm en beschermen het hart van de computer als een virus toch toeslaat. Oftewel: direct een kickstart van je online veiligheid.

Dit is het vijfde artikel in een reeks over Veilig werken. Deze reeks wordt mogelijk gemaakt door HP Nederland. Beveiliging en uitstekende samenwerking, waar je ook bent.

Advertisement